Belastingdienst stelt steeds vaker vragen over buitenlands vermogen

(laatste update 10/7/2024. Aan deze tekst kunnen geen rechten ontleend worden. Fiscale regels wijzigen dagelijks, dus neem eventueel contact met ons op om te verifiëren of deze tekst nog steeds up to date is)

computer screen with difficult dataInformatie van diverse bronnen:
De belastingdienst heeft inmiddels vele informatie-uitwisselingsverdragen gesloten met andere belastingdiensten. Mede door de inzet van artificial intelligence weten belastingdiensten wereldwijd steeds sneller of een persoon buitenlands vermogen bezit en of dat wel of niet aangegeven is. Los van de verdragen zijn er ook steeds meer andere regels zoals FATCA en CRS, maar ook tipgevers, transactieverwerkers of via de media als bron van informatie.

Rol artificial intelligence

De Nederlandse belastingdienst kan tot 12 jaar terug navorderingsaanslagen inkomstenbelasting opleggen over inkomsten die uit het buitenland afkomstig zijn en eerder niet zijn aangegeven. Zoals gezegd neemt ook de rol van artificial intelligence toe. Misschien is het buitenlandse vermogen nu nog niet zichtbaar, maar met de huidige snelle ontwikkeling op het gebied van artifical intelligence zal dit vrijwel zeker het geval zijn binnen zes jaar en zeker binnen 12 jaar.

Hoge rentekosten over belastingbedrag en boetes

Stel dat er pas over 12 jaar een navorderingsaanslag opgelegd wordt over inkomsten die dit jaar toe opgelegd hadden moeten worden, dan is de kans op een boete groot. Echter, wat als een extra “boete” ervaren zal worden, zijn de rentekosten die zowel over de boete als over de verschuldigde belasting berekend wordt. Het belastingrente tarief bedraagt op dit moment maar liefst 7.5% (2024).

Erfenissen, invloed op familierelaties

In onze praktijk hebben we zeer pijnlijke situaties mogen meemaken in gevallen waarbij verborgen vermogen deel blijkt van een erfenis. Zeker in het geval van meerdere erfgenamen, bijvoorbeeld 4 kinderen, kan dit leiden tot ongewenste spanningen als een deel van de erfgenamen het verborgen vermogen of inkomen alsnog wil aangeven en een ander deel niet.

Toename vragenbrieven van belastingdiensten

Door de toename aan informatie die bij de belastingdiensten zien we een toename van vragenbrieven over deze inkomsten. Ook kan het zijn dat ineens uw buitenlandse rekeningen worden vermeld in de vooringevulde aangifte (“VIA”). Soms blijkt de informatie verouderd, zoals bijvoorbeeld bij de UBS, maar de vraag is altijd, hoe gaat u hier mee om?

Uw reactie kan gevolgen hebben:
Hoe u reageert op deze brieven kan het verschil maken tussen wel of niet een boete krijgen, wel of niet aanvullende belasting moeten betalen, wel/niet rentekosten etc.

Het maakt ook een verschil voor de vraag of u als risico-belastingplichtige wordt aangemerkt. Een dergelijke kwalificatie leidt tot nauwgezettere controles, meer vragen en dus hogere kosten.

Heeft u een dergelijke brief ontvangen en wilt u hierover van gedachten wisselen?  U kunt altijd (vrijblijvend) contact met ons opnemen: 035 20 50 983 of via e-mail: advice@langendorff-tax.com.